नगरको सक्षिप्त परिचय

सिरहा जिल्लाको पूर्वी भाग तथा पूर्व पश्चिम राजमार्गमा पर्ने यो नगरपालिका वि.स. २०३२ सालमा लहान वजार, लहान गोठ र सिगराही मटीयार्वा गा.वि.स.हरु मिलेर नगरपालिका वनेको हो । जिल्लाको इलाका नं. २ र संसदीय निर्वाचन क्षेत्र नं. १ मा पर्ने यस नगरपालिकामा कूल वडा संख्या १० वटा छन् । यो नगरपालिका जिल्ला सदरमुकाम भन्दा वाहिर रहेता पनि जिल्ला स्तरका शिक्षण संस्था, अस्पताल, विभिन्न सरकारी तथा गैह्र सरकारी कार्यालयहरु छन् । पुर्वाञ्चल विकास क्षेत्रको सिरहा जिल्लामा अवस्थित पुर्व पश्चिम राजमार्गको पुर्वी खण्डमा रहेको यस नगरपालिकालाई नेपालको पुर्वी क्षेत्रमा जाने यातायतका साधनहरुको ढोका भने पनि हुन्छ । भौगौलिक अवस्थिति :- उत्तरी अक्षांश :- २६ डिग्री ४० सेकेण्ड देखि २६ डिग्री ५० सेकेण्ड पुर्वी देशान्तर :- ८६ डिग्री २५ सेकेण्ड देखि ८६ डिग्री ३५ सेकेण्ड सिमाना तथा क्षेत्रफल पुर्वमा :- वलान खोला पश्चिममा :- पडरिया गा.वि.स. उत्तरमा :- भदैया गा.वि.स. दक्षिणमा :- व्रम्हान गोरछाडी र सोनमती गा.वि.सहरु क्षेत्रफल :- १८३५ हेक्टर यस नगरपालिकाले नेपालको कूल क्षेत्रफलको ०.०६% भू-भाग ओगटेको छ । यस नगरपालिकालाई पुर्व पश्चिम राजमार्गले विच भागवाट काटेको छ । समुन्द्र सतहदेखि ११३ कि.मी को उचाइमा अवस्थित लहान नगरपालिकाको भू आकृति करिव करिव सवैजसो समतल रहेको छ । यसको हावापानी शितोष्ण छ भने औषत तापक्रम २२ डि.से. र वर्षा २०० मि.मि. रहदै आएको छ । यो नगरपालिका नेपालको महत्वपुर्ण स्थानहरु सिरहा सदरमुकाम देखि ३९ कि.मी., राजविराज देखि ३५ कि.मी, जनकपुर देखि ८४ कि.मी., विरगंज देखि १९३ कि.मी., गाईघाट देखि २६ कि.मी., विराटनगर देखि १२७ कि.मी र काठमाण्डौ देखि ४१२ कि.मी. को दुरीमा अवस्थित छ । दीर्घकालीन सोच “ लहान नगरपालिका नेपालको पूवी विश्राम स्थल, कृषि र व्यापारको विस्तार विकासको आधार” जनसंख्याको अवस्था (राष्ट्रिय जनगणना २०६८ अनुसार ) कुल जनसंख्या ३३६५३ पुरुष १७२८६ महिला १६३६७ घरघुरी संख्या ६४७९ नेपालको कूल जनसंख्याको ०.१२ प्रतिशत र सिरहा जिल्लाको कूल जनसंख्याको ५.२८ प्रतिशत यस नगरपालिकामा वसोवास गर्दछन् । नगर क्षेत्र भित्रका सडकको अवस्था कूल सडक लम्वाई :- १०६.९० कि.मी. कालोपत्रे सडक :- २०.१५ कि.मी. ग्राभेल सडक :- ३१.२५ कि.मी. कच्ची सडक :- ५५.५० कि.मी.